english - englishsvenska - swedish

Actueel 

 

De BDimkerdag 2020 kon niet doorgaan
Cursussen gaan niet door voor de vele, vaak jonge, bijenliefhebbers
Regiobijeenkomsten zijn verboden

Maar onze nieuwsbrieven zijn wel te ontvangen.
Nog geen abonnee?
Abonneer u dan op onze nieuwsbrief via 

en/of steun de bijen (en ons vrijwilligersteam)
met uw kleine (jaarlijkse?) bijdrage via
Wat kan ik doen? 

 

een kleine cursusintroductie van 7 minuten ?
klik op bovenstaande foto (van Ludo de Gruijter) en geniet van de vriendelijke bijen
Geïnspireerd door het honingbijenleven?
Heb geduld, de wereld zal weer opengaan op een verrassende manier.
En ga dan naar onze cursuspagina:

De Nieuwsbrief voorjaar 2020 is te lezen via: 

Alle informatie (onder voorbehoud) over de komende imkerdag in 2021
is te vinden op onze BDimkerdagpagina:

 • Al sinds 2013 ligt in de EU een richtsnoer klaar om bijen en andere insecten te beschermen tegen pesticiden, insecticiden, herbiciden en fungiciden. De invoering daarvan wordt al jaren getraineerd en Nederland blijkt daaraan mee te doen: ons land betoont zich gevoelig voor de argumenten van de pesticidefabrikanten. Sinds januari 2019 ligt er een drastisch afgezwakte versie van het richtsnoer ter tafel.

  Aldus het intro van een schokkend artikel van Vincent Harmsen in FollowThe Money.
  Lees het volledige artikel door op de honingbij te klikken: 
  of ga naar het artikel op Follow The Money:  
   
 • De Nieuwsbrief voorjaar 2020 van BDimkers kunt u in uw browser hier bekijken. In de Nieuwsbrief wordt o.a. de landelijke BDimkerdag aangekondigd en staan de cursussen van de werkgroep in Nederland vermeld. De overige cursussen staan binnenkort op de cursuspagina in deze website. Een artikel en andere wetenswaardigheden maken de Nieuwsbrief compleet. 

 • Internationale bijen/imkerconferentie in Engeland

  hopelijk 25 t/m 27 augustus 2020 in Darlington Hall, Totnes, Devon  (GB)

  Het vervolg op de succesvolle eerste internationale imkerconferentie in 2018 in Doorn (NL) waarbij niet uitgegaan wordt van wetenschap, honingjager of imker, maar vanuit de biologie en de levensbehoeften van de honingbijen zelf. Klik op het logo om u in te schrijven, maar let wel er zijn dit keer - tot op heden - maar 120 plaatsbewijzen te vergeven 


  Minder actueel: • Van donderdag 7 t/m 17 september 2018 in de Westergasfabriek, Pazzanistraat 13A, 1014 DB te Amsterdam kreeg de tentoonstelling die op de Internationale imkerconferentie in Doorn getoond werd zijn voortzetting voor ook niet-imkers en bijen-wetenschappers. Indrukwekkende kunstwerken van 22 kunstenaars van over de hele wereld zijn bijeen gebracht door het kunstenaarscollectief Bee-Time 
  Ook Nederlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd zoals Kyra Cramer, Lia Martinali, Edwina Brinckmann-Rouffaer en Louwrien Wijers ('discusses Joseph Beuys')

 • De internationale conferentie van 31  augustus t/m 2 september 2018 in Doorn was compleet uitverkocht met 320 deelnemers (waaronder velen uit de BDimkerbeweging Nederland) uit 30 landen. Veel informatie is nog te vinden op de website Learning from the Bees: 
  Jonathan Powell van de The Natural Beekeeping Trust was de gastheer:  
  De conferentie was georganiseerd door The Natural Beekeeping Trust in samenwerking met BDimkers uit Nederland. Prominente sprekers uit wetenschappelijke onderzoeks en imkerwereld zoals Thomas Seeley, Heather Swan, Peter Neumann en Johannes Wirz gaven lezingen, workshops en waren alle dagen aanwezig.
   
 • Een expositie met een scala aan kunstenaars die zich door honingbijen laten inspireren, is door eenieder bezocht. De organisatie lag in handen van een internationaal kunstenaars collectief Bee-Time 

  Het bijenboek dat gepresenteerd is op de conferentie:

   

'Het lied van de bij - Luister naar de wijsheid van de bijen'

door Jacqueline Freeman, vertaald door Alberthe Papma

bestellen via info@bdimkers.nl a  19,50

oorspronkelijke titel:

Song of Increase, Listening to the Wisdom of Honeybees for
Kinder Beekeeping and a Better World 

Jacqueline Freeman woont met haar man in Zuidwest Washington, waar ze een BD-boerderij hebben opgezet. In 2001 kreeg ze haar eerste bijenvolk. Nadat ze een reguliere imkercursus had gevolgd wist ze dat er een andere manier moest zijn om met bijen om te gaan. Dat moest vanuit respect en compassie en meer gericht op het wezen van de bij. Tegenwoordig draagt ze haar kennis over bijenwijsheid en duurzame landbouw over aan anderen die ook van de bijen willen leren. Ze spreekt op nationale en internationale symposia over bijen en duurzame landbouw. Ze werd geportretteerd in de documentaire Queen of the Sun. In 2015 verscheen haar boek 'The Song of Increase' in de Nederlandse vertaling 'Het lied van de Bij'

Het boek aankopen kan via :  


 • In maart en april 2020 starten weer verschillende basiscursussen BD-imkeren. Kijk op de pagina's 'Cursus' en/of 'Agenda' voor de informatie of schrijf naar cursus@bdimkers.nlEn verder als oud-actueel:

- 15-3-2018 Nathan der Weise spreekt
- Vroege vogels - gezoem in de hoofdstad
- Frankrijk zegt 'nee' zeggen tegen verlenging glyfosaat / Round-Up.
     Nederland laat zich leiden door economie en zegt 'ja'
     Polly Higgins (advocate in de VS) noemt dit een misdaad: ECOCIDE
- Vlinderstichting reageert verontwaardigd over oproep LTO-Noord
- Uit de boekenlijst: 2 publicaties onder de aandacht
- de documentaire van de makers van 'Queen of the Sun': SEED blijft beschikbaar via 
- 24-3-2017 Toxicoloog Henk Tennekes neemt het op voor de bijen met veel tegenwerking
- Bayer zet de Europese Commissie onder zware druk ... en wat doet de Europese inwoner?
- Een nieuwe documentaire: Seeds of Time
- Verbod op verkoop Monsanto's Round-Up (in Frankrijk) ... en Nederland?
- boek: 'Bienenkiste, Korb und Einfachbeute' van Friedrich Pohl 
- 2 afleveringen van ZEMBLA: 'De moord op de honingbij' deel 1 en 2
- de regiogroepen en hun bereikbaarheid
 

 

15. März 2018 - Nathan de Wijze spreekt:

(al meer Nederlands sprekenden kunnen geen Duits verstaan of spreken, terwijl dit taalgebied, ook voor de grote schande, bijzondere filosofen en kunstenaars voortbracht. Maar daar hebben we Google translate voor: knip de tekst, zet deze in Google Translate: 

 en lees de strekking van het onderstaande. (tip, zo kunt u zelfs teksten/kranten in het Japans, Chinees, en alle talen waar u anders nauwelijks toegang toe heeft, benaderen - veel leesplezier!) 

 

»Sehr geehrtes Publikum!

 

vielen Dank für Ihre Aufmerksamkeit für dieses erstaunliche 250 Jahre alte Stück. Unglaublich, wie Lessing mit diesem Stück so aktuell sein kann. Es wäre allerdings eine grobfahrlässige Unterlassung, wenn ich als Nathan der Weise nicht auf ein anderes weises Wesen hinweisen würde. Die Biene! Die weise Biene!«

Mit diesen Worten wandte sich der berühmte Schauspieler August Zirner letzte Woche nach seinem Auftritt an das Publikum. August Zirner gastierte als Nathan der Weise in der Inszenierung der Münchner Volksbühne (Regie: Christian Stückl) auf Einladung von Bayer/Kultur in Leverkusen. 

Vor rund 780 Zuschauern – größtenteils Mitarbeitende von Bayer – sagte er:
»Ich weiß, dass alle, die hier in diesen heiligen Hallen versammelt sind, um die Diskussion wissen: das Zusammenwirken von Glyphosat und den hier hergestellten Pestiziden gefährdet den Orientierungssinn der Bienen. Bienen ohne Orientierung finden nicht zu den Pflanzen, die sie bestäuben wollen. Das ist wissenschaftlich erwiesen. Dem Argument, dass Pestizide notwendig sind, um den Welthunger zu verhindern, widersprechen die unabhängigen Wissenschaftler des Weltagrarrates der UNO. Im Gegenteil: orientierungslose Bienen gefährden unseren Ernährungszyklus viel mehr!

Ich als Nathan der Weise – als Handelsmann – möchte den Handelsleuten, die hier in diesem Raum vertreten sind, dringend empfehlen, bei ihren zukünftigen Geschäften der Biene mehr Aufmerksamkeit zukommen zu lassen und hoffentlich auch ihre Liebe. Vielen Dank für Ihre Aufmerksamkeit.«


Im Saal war es zunächst mucksmäuschen still. Das Publikum war sprachlos. Doch dann dankten ihm die Hälfte der Zuschauer mit Applaus.

 

Vroege Vogels - Gezoem in de Hoofdstad

Een klein item in Vroege Vogels zijn de honingbijen in de hoofdstad. Bekijk het stukje met imker Geert die ons de Amsterdamse bestuivers in 2 minuten laat zien 

Frankrijk gaat NEE zeggen tegen verlenging licentie glyfosaat/Roundup

Waarschijnlijk begin oktober gaat er gestemd worden over het voorstel van de EU om glyfosaat nog 10 jaar toe te laten. Dit ondanks wetenschappelijk bewijs dat nuttige insecten daar vergiftigingsverschijnselen van ondervinden. Nederland heeft geen standpunt (dat betekent: economie is belangrijker dan de gezondheid van mens, bodem, nuttige insecten en honingbijen). De macht van de industrie blijft erg groot. In Frankrijk breekt, als eerste Europese land na vele jaren, het verstand door. Hopelijk volgen er voldoende andere landen. 1 miljoen inwoners van de EU hadden binnen enkele maanden hun handtekening gezet onder een petitie tegen glyfosaat van Monsanto. Het artikel met verwijzingen naar de kritische TV-reportages van Zembla:  

Vlinderstichting en Floron reageren verontwaardigt over oproep LTO-Noord

Boeren zouden moeten klagen over het bermbeheer is de zienswijze vaan LTO-Noord. Ook reageert men niet op een oproep tot constructief gesprek. Lees het artikel en verbaas u over de houding van een vereniging die boeren zegt te vertegenwoordigen. In een bijeenkomst van 60 boeren (regulier en biologisch) dit voorjaar was ieder het er over eens. Als we zo doorgaan met telen zonder bodemvruchtbaarheid levert de bodem over 20 jaar niets meer op en is er hongersnood. Het artikel van Vlinderstichting en Floron: 

Uit de boekenlijst:

De Nederlandse vertaling van het boek over de Weissenseifener Hangkorf. Vertaling en bewerking naar de Nederlandse situatie met recensies van 7 imkers in Nederland over het bouwen van en ervaringen met deze bijzondere korf. Verantwoordelijk hiervoor zijn Alberthe Papma, Marij en Peter Lohman en het is een prachtig boekje geworden met veel illustraties.


De korf is ontwikkeld door Gunther Mancke (zie foto) die zich afvroeg waarom we een ei-vormig organisme in een kubieke kast doen? Dat had de imme vast niet zelf bedacht. Sindsdien heeft het bijenorganisme een huid (de kubieke kast), die een aanslag doet op haar weerbaarheid en vitaliteit. De behuizing, die wij praktische imkers hebben bedacht, is een van de 33 redenen waarom de bijen het moeilijk hebben. Er zijn al meer imkers die weer een roggestro-korf als bijenbehuizing op hun bijenstand willen plaatsen. Het aantal korfvlechtcursussen in de winter neemt dan ook geleidelijk toe. Prijs € 17,50. Bestellen kan via 

'Bienenkiste, Korb und Einfachbeuten' door Friedrich Pohl

Een boek over korfteelt en bijenhouden in de bijenkist, de toplattenkast, de Warrekast, in korven en in kasten met een ongedeelde ruimte

  In dit boek wordt het imkeren beschreven om de bijen zelf, hun plaats  in de natuur en de vreugde die men daaraan kan beleven.
 Het zwermen hoort er dan ook helemaal bij. Zo wordt het werken met  de zwermvangzak besproken en met foto's toegelicht. 
 Veel aandacht voor het korfimkeren, maar ook het eenvoudige imkeren  met de Bienenkiste, de TBH (Top Bar Hive - toplattenkast), de  Warrekast en de Golzbeute. Het zijn de imme-behuizingen die steeds  meer toegepast worden. Zeer veel foto's verduidelijken de tekst. De prijs is € 17,50.  Zie de bijgaande recensie voor meer informatie en de  bestelmogelijkheid 

 

 

 

Seed - The Untold story  

De documentaire van de makers van 'Queen of the Sun' is verschenen als DVD en is te bestellen voor € 24,50 via  Bekijk de trailer via:  

 

 

Toxicoloog Henk Tennekes neemt het op voor de bijen

Bij het doornemen van literatuur over bestrijdingsmiddelen kwam de Nederlandse toxicoloog Henk Tennekes in 2009 een publicatie tegen van de Spaanse ecotoxicoloog Francisco Sánchez-Bayo, die beschreef hoe de giftigheid van neonicotinoide insecticiden voor geleedpotigen (arthropoden) afhankelijk was van de blootstellingstijd. Toen Tennekes deze gegevens nader analyseerde, werd hem duidelijk dat het verband tussen het blootstellingsniveau en de tijd die verstrijkt totdat de giftige werking tot uiting komt, precies hetzelfde was als voor genotoxische (DNA-beschadigende) kankerverwekkende stoffen.
Lees meer hierover in dit onthutsende artikel: 
Op de website www.farmlandbirds.net staan een 1000-tal informatieve artikelen over bijen, maar ook over vogels, hommels, vlinders, bestrijdingsmiddelen etc. 

Oproep aan de Europese Commissie

Steeds meer, niet door de industrie betaald onderzoeken, hebben als conclusie dat de neonicotinoiden medeverantwoordelijk zijn voor de ernstige teruggang van de bijen. De Europese Commissie kan met de steun van de Europese burgers hopelijk de zware druk van de industrie weerstaan en een verstandig besluit nemen.

Nu kan de Europese Commissie de waarheid over de bijendodende pesticiden niet meer negeren. Een actuele longitudinale studie heeft opnieuw bevestigd dat de neonicotinoiden voor de ernstige teruggang van de bijenpopulatie medeverantwoordelijk is. 
Frankrijk heeft al het enige juiste gedaan en heeft tot een volledig verbod van het dodelijke pesticide besloten. 
De Europese Commissie bezwijkt vaak onder de zware druk van de industrie (in dit geval Bayer). Zij (wij) hebben nu opnieuw een mogelijkheid om tot een EU-breed verbod vann 3 neonicotinoiden te besluiten, maar de pesticide-lobby lijkt opnieuw meer macht te hebben dan de machthebbers zelf.

De feiten zijn eenduidig en de gevaren voor de bijen groeien alleen maar. Gaan de Europese burgers toezien hoe de Europese Commissie opnieuw buigt voor de economische belangen en de druk van dit al machtiger concern (een fusie met Monsanto is aanstaande)? Of zorgen wij er voor dat de Europese Commissie het voorbeeld van Frankrijk durft te volgen?

Bekend met de feiten? dan kunt u de petitie tekenen:  Maar vooraf kunt u zich ook op de hoogte stellen. Wat schrijft de EFSA:  Wat staat er in de Engelse The Guardian:  Wat in de Oostenrijkse Der Standard:  Wat in het Duitse Bild der Wissenschaft:  en wat in de NRC: . Wat dat laatste artikel betreft, is het goed te weten dat wetenschapper prof. Koos Biesmeijer, veelvuldig gevraagd Nederlands deskundige op het gebied van m.n. de wilde bijen, de coordinatie heeft van een meerjarig surveillance-onderzoek dat voor de helft door de industrie wordt betaald. Je moet dan als wetenschapper sterk in je eigen schoenen staan ten opzichte van je broodheren om objectief te blijven. Binnen het landelijke Bijenberaad was vanuit Greenpeace en BDimkers bezwaar tegen deze constructie, namelijk dat de industrie en de overheid samen dit onderzoek financieren. Dat is van tafel geveegd door de beslissende bijeenkomst van de kerngroep van het Bijenberaad niet door te laten gaan. Informatie over het surveillance onderzoek: 

Seeds of Time

Een documentaire over zaad-goed: 'Seeds of Time' van Sandy McLeod. Alle informatie staat op:  Deze documentaire is op de landelijke BDimkerdag op zaterdag 12 maart 2016 vertoond.

Verbod op Monsanto's RoundUp (in Frankrijk)

De Franse minister van Ecologie, Ségolène Rpyal, kondigde op 21 juni 2015 een verbod af op de verkoop van RoundUp (glyfosaat) voor consumenten en bedrijven. “Frankrijk moet in de aanval met betrekking tot het verbieden van pesticiden”, zei de minister op de Franse televisie. “ik heb tuincentra gevraagd om te stoppen met het plaatsen van herbiciden in de zelfbedieningsgangpaden”, voegde ze eraan toe . Volgens de VN is het middel waarschijnlijk kankerverwekkend.  

Vanaf november 2015 is het verboden RoundUp te gebruiken op verhardingen in Nederland. Gemeenten dienen vanaf dat moment andere vormen van onkruidbeheersing te gebruiken  De meest doordachte effectieve methode vond uw redactie bij het gebruik van heet water. Klik op de bij voor meer gifvrije informatie:  Ons enige belang overigens bij deze link is het behoud van insecten en honingbijen.

Gezamenlijk een (Weissenseifener-)hangkorf bouwen

In Vlaanderen worden tientallen Weissenseifener hangkorven gebouwd. Het initiatief van Henk Stolk om met een aantal gegadigden aan de bouw te beginnen waarbij alle materialen tegen kostprijs aangeschaft kunnen worden blijft actueel. Zie: 
 

 

Als vervolg op 'De moord op de honingbij deel I' werd in januari 2013 'De moord op de honingbij II' door de Vara op TV vertoond. Er is in 2 jaar tijd niet veel veranderd. De indringende documentaires tonen hoe de politici aan de hand lopen van wetenschappers die handelen in het belang van hun broodheer, de farmacie. Het ctgb (college voor toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden), gevestigd te Wageningen, geeft geen commentaar op simpele vragen waarop u en ik de antwoorden blijkbaar niet mogen weten. De beide documentaires zijn via 'uitzending gemist' te zien:

deel 1 van De moord op de honingbij (12 maart 2011): 

deel 2 van De moord op de honingbij (24 januari 2013): 

  

 de regiogroepen en hun bereikbaarheid (deze indeling moet nodig aangepast worden - gebrek aan menskracht heet dat tegenwoordig)