english - englishsvenska - swedish

 

de regio's

 

 

De regiogroepen zijn een ontmoetingsplaats van de biologisch werkende en de BD-imkers, maar ook regulier werkende imkers die zich willen oriënteren zijn van harte welkom. Inmiddels is er vast wel een regiogroep bij u in de buurt. U kunt zich via de e-mail aanmelden en krijgt dan informatie o.a. wanneer de eerstvolgende bijeenkomst is. Ook als u (nog) geen bijen heeft bent u welkom. Iedere regiogroep is zelfstandig en heeft een eigen karakter afhankelijk van de deelnemers. Er wordt gestudeerd of onderzoek gedaan of het zijn sociale bijeenkomsten en weer andere gaan vooral praktisch aan de gang of een combinatie van de drie mogelijkheden.

 

Kijk in bijgaand postcode-document welke regio past bij uw postcode. Heeft u interesse, geeft u zich dan via info@bdimkers.nl op bij onze imkerbeweging. U bent dan harte welkom bij de regiogroep bij u in de buurt, maar ook bij de overige regiogroepen. De regiogroepen naar postcode:

Onderstaand een opsomming van de regio’s en we proberen bij iedere regio op korte termijn een introductiebericht te plaatsen.

 

De Regio’s

Achterhoek:
De regio is op zoek naar een nieuwe coordinator. 
Nadere informatie hierover bij S. Stigters:

 

Arnhem

Kijk voor bijeenkomsten op de agenda.

De eerstkomende bijeenkomst (of de laatste als er nog geen nadere informatie is) wordt door het haalbijtje aan te klikken getoond:

Nadere informatie over deze regio bij:

 

Noord-Limburg/ Brabant/Zeeland
De eerstkomende bijeenkomst (of de laatste als er nog geen nadere informatie is) wordt door het haalbijtje aan te klikken getoond:
Aanmelding en nadere informatie via 

 

Flevoland

Via de haalbij krijgt u de uitnodiging voor de eerstkomende bijeenkomst onder ogen (of van de laatste als er nog geen nadere informatie is):

Contact met de coordinator van de regio: 

 

Friesland / Fryslan

Door op de haalbij te klikken krijgt u de uitnodiging van de laatste of eerstvolgende bijeenkomsten onder ogen. 

Contact met de regio via: 

 

Limburg-Zuid: Maastricht e.o - Oost-Belgie

Deze regio is gestart met kleine bijeenkomsten. Heeft u interesse en krijgt u nog geen bericht, meldt u zich dan per e-mail aan bij de coordinator.
Contact met de coordinator van de regio: 

 

Midden (Nederland) en 't Gooi : Utrecht en deels Noord Holland, een brede omgeving rond Driebergen - Zeist - en 't Gooi

De regiobijeenkomsten vinden vaak plaats bij imkers thuis, de lezingen en filmvertoningen in 'de Wilg' op landgoed Kraaybeekerhof te Driebergen, een mooie locatie aan de rand van 'De Bijentuin' waar diverse kasten en korven en een prachtige bijenstal te bewonderen zijn.

Voor het volledige programma, lezingen, seminars en cursussen van deze regio ... kijk op de mooie site van 'de Bijentuin': 

De eerstkomende bijeenkomst (of de laatste als er nog geen nadere informatie is) wordt door het haalbijtje aan te klikken getoond:  Zie ook de agenda.

Contact met de coordinator van de regio: 

 

Noord-Holland: Alkmaar - Beemster e.o.

Iedere 1e donderdag van de maand is in Middenbeemster 'De Bijenkroeg'  bij de instelling Breidablick

Daarnaast is er jaarlijks een praktijkcursus 'zorg voor de bij' en soms een korfvlechtcursus. 

Nadere informatie over deze regio: 


Noord-Holland: Haarlem - Amsterdam e.o.
De eerstkomende bijeenkomst (of de laatste als er nog geen nadere informatie is) wordt door het haalbijtje aan te klikken getoond:
Contact met de coordinator van de regio:

 

Noord-Nederland: Waddeneilanden - Groningen – Friesland - Drente
De regiobijeenkomsten voor Noord-Nederland vinden in Meppel plaats. De eerstkomende of laatste regiobijeenkomst: 

Algemene informatie over de regio Noord-Nederland vindt u in deze bijlage: 
Ook kunt u via email contact opnemen met de regio Noord-Nederland:

 

Zuid-Holland
De regio Zuid-Holland gaat een nieuwe fase in met een groep bijenhoeders als regio-werkgroep. De eerstvolgende bijeenkomst (of de laatste als er nog geen nadere informatie is) wordt geopend door het haalbijtje aan te klikken getoond: 

Algemene informatie over de BDimkerregio Zuid-Holland: 

Aanmelden voor de regio en nadere informatie via:  

 

 

Internationaal

Vlaanderen: Vlaanderen - Zeeland(deels)
In principe is er iedere 1e zaterdag van de maand een regiobijeenkomst van ca. 17:30 - 21:30 op wisselende locaties bij de imkers.

Voor de maandelijkse bijeenkomst kunt u een e-mail sturen naar de regiovertegenwoordiger of kijken op de agenda. De komende (of laatste) bijeenkomst was:
Voor alle informatie over de regio Vlaanderen:

Nadere informatie over de BD-imkercursussen en workshops in Vlaanderen via:

U kunt de BD-imkers in Vlaanderen ondersteunen door uw gift/donatie als sponsor van de cursussen. Daarmee houden we de kosten laag en zijn meer cursisten in staat de cursus bij te wonen wat de bijenstand in Vlaanderen weer ten goede komt. Alle informatie vind u in bijgaand document:


Duitsland
Nadere informatie op de website van Mellifera.de:

'Biene, Mensch, Natur' is het prachtige tijdschrift dat u op de BDimkerdag kon aanschaffen. Ook kunt u het tijdschrift bestellen op deze pagina:
Voor 12 euro krijgt u dan 2 exemplaren per jaar thuisgestuurd.

Portugal
Portugal startte in 2015 met een BDimkercursus. Een van de docenten was Johannes Wirz. Een BD-bedrijf in de vallei van de rivier de Mondego is de initiatiefnemer.
Niet zo maar een BD-bedrijf, maar tevens mogelijkheden tot verblijf o.a. voor kunstenaars en een jaarlijks multicultureel festival is verbonden met dit initiatief. In 2014 is de BD-vereniging Portugal opgericht met als enige land in de wereld, dat in de statuten opgenomen heeft dat een agrarisch initiatief onlosmakelijk verbonden is met bijenvolken op dat agrarische bedrijf. De eerste die deze twee aspecten met elkaar verbond in Europa was karel de Grote die de aanwezigheid van een imker verplicht stelde op een agrarisch bedrijf.
De website met het volledige programma:  voor dit jaar
Nadere informatie via de Portugal-coordinator:

Zweden
'Imkeren naar het wezen van de bij' heeft een Nederlands accent in Zweden gekregen. Imkerij Ella heeft in 2012 een cursus "Imkeren naar het wezen van de Bij" voor beginnende Zweedse imkers gegeven. Nadere informatie over BD-imkerij "Ella" met een overzicht van de nieuwsbrieven:
Ella levert haar zuivere was aan het huidverzorgingsinstituut "Devaz"
De produkten zullen via Odin hun weg naar de Nederlandse winkels vinden.
Nadere informatie over imkeren in Zweden via:

Åland
Ook op deze vrij onbekende archipel op de 60ste breedtegraad, tussen Zweden en Finland, een autonome gedemilitariseerde staat, is er een besef van BD-imkeren. In juli 2012 was er een bijeenkomst op Lemland met een van onze imkerwerkgroepleden waarbij enkele van de imkers ontdekten dat ze niet de enige waren op deze eilandengroep met een houding waarbij het welzijn van de bijen vooropstaat en belangrijker is dan de opbrengst aan honing of geld. De 4 imkers hebben besloten een BD-imkergroep te starten in contact met Nederland.