english - englishsvenska - swedish

Links

 

Nederlandstalig

 Bijenstartpagina, een pagina vol links naar nationale en internationale imker- en bijensites

 www.bijenhouden.nl is mogelijk de meest bezochte imkersite van Nederland. Op het forum kan men zich mengen in het dagelijkse vraag- en antwoordspel. Het blad Bijenteelt (voorheen het Groentje) probeert men compleet beschikbaar te maken vanaf 1898. Op dit moment is men ongeveer gevorderd tot de 1939. Verder staan imkermethodes beschreven, de kopstukken uit de oude imkerij, een gids van solitaire bijen etc.

 BioDivers: De leverancier van inheemse zaden voor allerlei typen landschap: berm, akkerrand, park, landgoed etc. Klanten zijn kleine en grote groenbeheerders. De zaden worden veelal geoogst in natuurgebieden na de jarenlange opbouw van een vertrouwensband met de eigenaren. Vandaar dat deze zaden geen keurmerk nodig hebben. Vakmanschap en liefde voor de inheemse plantengemeenschappen zijn de garantie voor kwaliteit en een vakkundige begeleiding in het hele proces om perceel/landschap te transformeren naar een rijke bloemenrijke biotoop voor insecten en honingbijen. 

 Vlindererbij: ecologisch hovenier met veel verstand van zaken ontwerpt voor o.a. onze gevleugelde vrienden en vriendinnen een paradijs vol diversiteit


België
 

 Belgische imkers hebben een streek waar alleen de inheemse zwarte bij welkom is. (franstalig)

 

Duitstalig

 Onze Duitse bijenhoeder-vrienden met een mooie en uitgebreide website. Onder het kopje Biene-Mensch-Natur is hun tijdschrift te vinden. Bijna alle nummers zijn als pdf-document te downloaden en te lezen.

 Netzwerk Bluehende Landschaft: uitstekende informatie over drachtplanten gekoppeld aan bodem, landschap, teelten, stadsomgeving, flats etc. Een van de projeten van de BDimkerwerkgroep is een vertaling van deze site te regelen.

 

Engelstalig

 Eva Crane, de meest bekende vrouwelijke imker ter wereld heeft haar sporen nagelaten. Oprichtster van de IBRA, en schrijfster van talrijke publicaties over bijen.

 

YouTube

  Vroeger werden bijen door Zeidler in boomstammen gehouden. Zouden bijen nog steeds een voorkeur hebben voor massief levend hout? Soms tref je een imme in een holle boom aan. Dit korte filmpje van 30 seconden toont bijen die een omgezaagde boom hebben gevonden. Of waren het bijen die deze boom eerder als behuizing hadden gekozen? Raten zijn niet zichtbaar dus dat is onduidelijk.

 Clever Queen bumble bees (2'16") – Sir David Attenborough – BBC. Lichaamstemperatuur zichtbaar gemaakt van de hommel, opgevoerd tot 30 graden Celsius.

  Apis Dorsata (4'49" - Engels gesproken) - de grootste honingbij op aarde, een documentaire door Sir David Attenborough - BBC te Maleisie. De bijen reageren als een geheel op een 'schijn'aanval van een hoornaar

 (Natuur)wetenschappers realiseerden de killer-bee (3'39" - Engels gesproken) in Zuid-Amerika in een poging door kruising een bij te realiseren met een grote haaldrift (hining). Dit heeft een enorme schade tot gevolg gehad. Zo hebben de agressieve zwermen aan meer dan 1000 mensen het leven gekost. Een korte documentaire van National Geographic